PRATİK TARİFLER
Çoğumuzun yemek pişirmeye ayıracak zamanı yok. İnternetten sipariş verip bulaşık bile çıkmadan yemeği aradan çıkarıyoruz. Oysa sağlığımızı belirleyen en önemli etken günde defalarca vücudumuza aldığımız besinler. Yanlış besinler günü kurtarmaya yetebilir ama uzun vadede farkında bile olmadığımız rahatsızlıkların en önemli sebeplerine dönüşürler. Kimse bir günde usta bir aşçı olmanı beklemiyor. Ama yemek pişirmeye zaman ayıramadığımız sıkışık zamanlarda hepimizin yardımına koşacak pratik tariflerin olmalı. Hatta bu tarifleri defalarca yaptığında nasıl ustalaştığını görüp, ilerleyen zamanlarda kendi yorumunu bile katabilirsin. Ama daha güzeli kendi pratik tariflerini oluşturman. Sana ilham vermesi açısından bir kaç tanesini buradan paylaşıyoruz.
Humus - 10dk
-
Buzlukta bekleyen haşlanmış nohut
-
Sarımsak
-
Limon
-
Tahin
-
Zeytinyağı
-
Kimyon
-
Tuz
-
Bıçaklı doğrayıcı nam-ı diğer blender
Malzeme miktarları, yapmak istediğiniz humus miktarına göre değişeceğinden göz kararı ve her orana uygun bir tarif vereceğim.
Kişi başı ortalama 1 su bardağı nohut kullanabiliriz. Doğrayıcıya nohutları ve sarımsakları (1 su bardağı nohuta 2 dişten az olmayacak şekilde), nohutu haşladığımız sudan biraz ekleyerek kremamsı kıvama gelene kadar çekiyoruz. Çok kuru gelirse sudan biraz daha ekleyebilirsiniz. Kıvamı tutturunca aletin
bıçağını çıkararak malzemeleri burada da karıştırabilirsiniz. Damak zevkinize göre, 3 yemek kaşığı kadar tahin, yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım limon suyu ve tuzu ekleyip güzelce karıştırıyoruz. (Belirtilen miktarlar 1 su bardağı nohut için sunulmuştur) Tadına bakarak istediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz.
Tabağa aldıktan sonra üzerine biraz daha zeytinyağı koyup; kimyon, pul kırmızıbiber ve seviyorsanız turşu ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Kırmızı Fasulye Salatası - 10dk
-
2 su bardağı haşlanmış meksika fasulyesi veya 1 kutu hazır konserve
-
5 sap taze soğan
-
Haşlanmış mısır
-
1 adet kırmızı kapya biber
-
Kornişon turşu
-
Dereotu
-
Limon suyu veya nar ekşisi
Soğanları ve biberi doğrayıp tüm malzemeyi karıştırıyoruz.
Damak zevkinize göre tuz ve kırmızı pul biber de ilave edebilirsiniz.
Bebek Patates Salatası - 20dk
-
Bebek patates
-
Taze soğan
-
Zeytinyağı
-
Hardal – isteğe göre-
-
Limon
-
2 diş sarımsak
-
Tuz
Pazardan aldığımız bebek patatesleri güzelce yıkayarak ikiye bölüyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye patatesleri koyarak biraz tuz ve zeytinyağı ile karıştırıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında etrafları kızarana kadar pişiriyoruz. Patateslerin her iki tarafının da eşit kızarması için ara ara tepsiyi çıkararak patatesleri karıştırmak faydalı olacaktır. Taze soğanları yıkayıp dilediğimiz büyüklükte doğrayarak bir kaba alıyoruz. Güzelce pişen patateslerimizi de kaba koyduktan sonra üzerine sosu dökerek 3-4 dk. kadar bekleyip karıştırdıktan sonra afiyetle yiyoruz
Sos: Bir çay bardağına; yarısına kadar zeytinyağı, 1 limon suyu, 1 yemek kaşığı hardal, 2 diş sarımsak ve bir tutam tuzu koyarak karıştırıp patatesler pişene kadar kenarda bekletiyoruz. Böylece sos içerisindeki tüm malzemelerin tatları güzelce kendilerini bırakabiliyorlar.
* Aynı tarifi normal patates ile yapacaksanız, kabuklarını soymayı unutmayın ;)
Yulaflı Kurabiye Topları - 20dk
-
10-15 adet için 2 adet olgun muz
-
1 su bardağı yulaf ezmesi
-
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
-
1 tatlı kaşığı pekmez
(tadının şekerli olmasını istemezseniz pekmezi eklemeyebilirsiniz) -
Dilediğiniz kuru meyve ve kuru yemişler
Bir kabın içerisinde çatal ile muzları ezdikten sonra tüm malzemeyi koyarak karıştırıyoruz. Yulafı yavaş yavaş eklemenizi tavsiye ederim. Hafif sulu bir kıvam elde etmeniz gerekiyor. İstediğiniz kuru meyve ve yemişleri de ekledikten sonra top top yapıp, fırın kağıdı serili tepside önceden ısıtılmış 175 derece fırında toparlanıp altları kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıktığında halen yumuşak olan kurabiyeleriniz soğudukça sertleşecek ve form kazanacaktır.